In deze blog geven wij u uitleg over wat wel en niet is toegestaan bij signaalverlichting. Hieronder verstaan we zwaailampen, LED flitsers, werklampen met flitsfunctie en Led bars met flitser.

Daarnaast gaan we dieper in op de Europese ECE R65 Richtlijn welke hierop van toepassing is in Nederland.

Wat is de ECE R65 en waarom is dit belangrijk

ECE R65 is de Europese richtlijn die de eisen vastlegt voor optische signalen voor voertuigen en trailers. Het is een certificering voor signaalverlichting zoals flitsers en zwaailampen.

De benaming ‘ECE’ staat voor ‘Economic Commission for Europe’, en ‘R65’ is de specifieke regelnummering.

Zwaailamp op heftruck

Meer over deze Europese richtlijn

Om een ECE R65 certificaat te krijgen, moet een zwaailicht door een onafhankelijke testorganisatie worden getest. De testorganisatie moet aantonen dat het zwaailicht voldoet aan de eisen van de richtlijn. Deze eisen gaan onder meer over de zichtbaarheid, de prestaties en de veiligheid van het zwaailicht.

Een ECE R65 certificaat is geldig voor een periode van vijf jaar. Na vijf jaar moet het zwaailicht opnieuw worden getest om te bepalen of het nog steeds voldoet aan de eisen van de richtlijn.

Eisen die gelden voor ECE R65:

  • Zichtbaarheid: De zwaailichten moeten zichtbaar zijn vanuit alle richtingen, ook vanuit de verte.
  • Prestaties: De zwaailichten moeten voldoen aan bepaalde prestatie-eisen, zoals een minimale helderheid en een minimale knipperfrequentie.
  • Veiligheid: De zwaailichten mogen geen gevaar vormen voor andere weggebruikers.

Wanneer mag je signaalverlichting voeren

De Europese richtlijn is dus van toepassing in Nederland en deze zegt:

Een draailicht/flitslamp mag uitsluitend op de openbare weg worden gebruikt indien dit aan de ECE R65-richtlijn voldoet.

Uitvoering richtlijn ECE R65 in Nederland

De verplichting tot naleving is vastgelegd in de nationale wet- en regelgeving. Dit valt onder de regeling optische en geluidssignalen 2009

In Nederland is het RDW (Rijksdienst Wegverkeer) de instantie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de ECE R65 richtlijn. Zij bepalen dus of een voertuig voldoet aan de voorwaarden om te worden toegelaten op de Nederlandse weg.

360 Graden zichtbaarheid

Lichtverdeling volgens ECER 65

Een draailicht/flitslamp moet zo op het voertuig zijn aangebracht, dat het waarschuwingssignaal vanuit iedere positie op een afstand van 25m herkenbaar is.

Als dit niet mogelijk is, moeten aanvullende waarschuwingssystemen (bijv. extra draailichten/flitslampen) op het voertuig worden aangebracht

Verkeerde lichtverdeling volgens ECER 65

Volgens de ‘Regeling optische en geluidssignalen 2009’ is ‘360 graden zichtbaarheid‘ vereist. Dit houdt in dat ten minste één van de signaleringslampen zichtbaar moet zijn binnen een omtrek van 20 meter en vanaf een kijkhoogte van 1,5 meter.

Indien tijdens bedrijfsactiviteiten onderdelen van het voertuig zoals lading, laadkranen, windvangers of de achterklep het zicht op de flitslampen belemmeren, is het noodzakelijk om extra flitslampen of aanvullende flitsers te installeren.

De montage van de verlichtingsset dient eveneens zo uitgevoerd te zijn dat het lichtsignaal vanuit een omtrek van 20 meter waarneembaar is rondom het gehele voertuig, en vanaf een hoogte van 1,5 meter boven het wegoppervlak.

Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart

Wat als je geen ECE R65 signaalverlichting voert

Het gebruik van niet-gecertificeerde signaalverlichting kan verschillende risico’s en gevaren met zich meebrengen, zowel op het gebied van veiligheid als van wettelijke aansprakelijkheid. Mocht er een ongeval plaatsvinden dan kan het zijn dat er controle hierop plaatsvind.

ECE R65 Klasse 1
Deze klasse is bedoeld voor verlichting die wordt gebruikt in donkere omstandigheden, zoals zwaailichten en knipperlichten. Deze zwaailichten kunnen alleen op één intensiteitsniveau branden of knipperen. Ze zijn geschikt voor gebruik in de avond en nacht.

ECE R65 Klasse 2
Deze klasse is bedoeld voor verlichting die wordt gebruikt in lichte omstandigheden, zoals flitslichten. Klasse 2-zwaailichten kunnen op twee intensiteitsniveaus branden of knipperen. Ze zijn geschikt voor gebruik in de avond, nacht en overdag.

Klasse 2-zwaailichten zijn over het algemeen duurder dan klasse 1-zwaailichten. Ze bieden echter ook meer voordelen, zoals een betere zichtbaarheid en veiligheid.

KenmerkKlasse 1Klasse 2
Aantal intensiteitsniveaus12
Geschiktheid voor gebruikAvond en nachtAvond, nacht en dag
visibilitàGoedZeer goed
SicurezzaGoedZeer goed

Oranje zwaailichten gebruiken op de openbare weg

Bent je van plan om een oranje zwaailicht te gebruiken op je voertuig? Dan heb je inmiddels geleerd dat deze moet zijn voorzien van ECE R65 indien u hem op de openbare weg wil inzetten.

Bij onderstaande situaties kun je oranje zwaailichten hanteren.

  • Nelle operazioni di traino di altri veicoli.
  • Accompagnare un trasporto per il quale è stata concessa un'esenzione.
  • Per l'accompagnamento di colonne militari
  • Quando guidate veicoli a velocità limitata, pensate ai veicoli agricoli.
  • Lavori doganali.

In onze blog mag je oranje zwaailichten hebben lees je alle ins en outs.

Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart

Blauwe zwaailichten gebruiken op de openbare weg

Dit is in Nederland enkel toegestaan voor:

  • ispettori stradali;
  • ispettori stradali;
  • Trasporto di trapianti d'organo;
  • servizi di smaltimento di ordigni esplosivi;
  • Brandweer, zowel brandweerauto’s als helpende voertuigen;
  • Undercover politie auto’s;
  • Politieauto’s & ME busjes;
  • Handhaving;

In onze blog mag je blauwe zwaailichten hebben lees je alle ins en outs.

Overzicht alle kleuren zwaailichten

Gebruik blauw zwaailicht

Politie, ambulance en brandweer mogen blauwe zwaailichten alleen gebruiken voor dringende taken.

Gebruik groen zwaailicht

Alleen het commandovoertuig dat hoort bij de politie, brandweer of ambulance mag groene zwaailichten gebruiken.

Gebruik geel zwaailicht

Hulpdiensten mogen gele zwaailichten alleen gebruiken om andere weggebruikers te wijzen op een bijzondere of een gevaarlijke situatie. Bijvoorbeeld als zij een auto met pech takelen. Hulpdiensten die gele zwaailichten voeren hebben geen speciale voorrangsrechten.

Lees hier meer over op de pagina van de rijksoverheid

Wil je advies op maat van onze specialisten, neem dan vrijblijvend contact op!

Het team van TRALERT® bestaat uit verschillende specialisten die jou graag helpen. Zowel bij specifieke vragen over de aankoop van zwaailampen of de montage daarvan.

Disclaimer: deze informatie is algemeen en informatief; niet bedoeld als juridisch advies. TRALERT® is niet aansprakelijk geeft enkel specifiek advies rondom de ECE Richtlijnen.